Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG
DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Hírek

Ismét bűnösnek találták Varg Vikernes-t - a BURZUM zenésze felfüggesztett börtönbüntetést kapott


2014-07-08

Vikernes-t tavaly nyáron tartóztatták le "tömegmészárlás" és terrorizmus gyanújával. A francia bíróság a napokban mondta ki a férfi bűnösségét.

Vikernes-t (eredeti nevén: Count Grishnackh) - aki '93-ban megölte Mayhem-beli bandatársát, és ezért 16 évig börtönben ült - a gyanú szerint ismét gyilkosságra készült. 2013. július 16-án, kedden tartóztatták le egy Salon-la-Tour melletti községben, Franciaországban.

A jelenleg 41 éves zenészt - aki négy éve él egy francia tanyán feleségével, Marie Cachet-val, és három gyermekével - a Francia Belügyminisztériumnak jelentő Direction Centrale du Renseignement Intérieur ügynökség fogta el, miután észlelték, hogy Vikernes agresszív rasszista, idegengyűlölő és antiszemita bejegyzéseket ír különböző internetes fórumokon. A pár otthonát átkutatták a helyszínelők: öt fegyvert találtak és foglaltak le, mely közül négyet Varg francia állampolgárságú felesége - aki tagja egy lövészeti klubnak - nemrégiben vásárolt legálisan. (Az eseményekről ITT számoltunk be.)

A francia bíróság közel egy évvel a letartóztatás után hozta meg a másodfokú ítéletet: a 2014. július 7-i határozat szerint, Vikernes-nek hat hónap felfüggesztett börtön, és 8,000 euró pénzbüntetés jár. A bíróságon bizonyítékként jelen volt néhány részlet azon blog-bejegyzésekből, melyeket Varg 2013 márciusa és júniusa között írt, tevbe véve a zsidók és a muszlimok kivégzését.

Vikernes mondhatni nevetséges mentséggel rukkolt elő: elmondása szerint, "az adott pillanatban nagyjából 350, magát Varg Vikernes-nek kiadó személy lehet jelen a Facebook-on; így bárki könnyen összeállíthat egy saját blogot ezen a néven"...

Varg-ot és 25 éves feleségét - két nappal a tavaly júliusi letartóztatás után - kiengedték az előzetesből (mivel a francia törvények szerint maximum 96 órán keresztül tarthatják fogva a terrorizmus gyanúsítottjait, mielőtt megszületne az elsőbbrendűbb vád) - a zenész ekkor azon nyomban nekilátott frissíteni blogját: 'Terrorizmus Franciaországban' címmel három részletben tette közzé saját álláspontját az üggyel kapcsolatban - ezek itt olvashatók: 1. rész, 2. rész, 3. rész.

A korábban nyíltan is vállalt rasszista Vikernes 2011 áprilisában adott egy közleményt francia nyelven, felszólítván az embereket, hogy szavazzanak a Nemzeti Front pártra. Ebben a figyelmeztetésben az is olvasható, hogy "óvakodjanak az emberek Európa utolsó szovjet államától, Norvégiától".

Az RTL korábbi jelentése szerint, Vikernes egy volt azon 530 támogató közül, akik hozzájuthattak a 2011 Oslo-i bomba-merénylet és Utøya-szigeti mészárlásért (melynek során 77 ember, köztük több gyermek vesztette életét) felelős Anders Breivik figyelmeztető kiáltványához. A gyilkos ezen 1518 oldalas felhívását e-mailben juttatta el követőihez a mészárlás előtti órákban.

A terrorizmus-elhárító iroda egyik szóvivője akkoriban elmondta a Euronews-nak: "A nyomozás alapját az adta, hogy Vikernes hozzájutott Breivik kivonatához... Emellett számos gyanú merült fel arra tekintve, hogy ő is erőszakos tettre készül".

Ezt látszólagosan megcáfolva, Varg egy 2012 decemberi közleményben a Burzum.org oldalon határolódott Breivik tetteitől: "Breivik, neked csak annyit mondhatok, hogy remélem megölöd magadat is. Több norvég ember életét vetted el, mint a teljes norvég muszlim populáció az elmúlt 40 év alatt, és még te tartod magad norvég nacionalistának, és az iszlám ellen harcoló hazafinak, aki megvéd minket az ő bűneiktől?! Sajnálattal kell közölnöm, hogy hatalmas hibát követtél el".


Ismét bűnösnek találták Varg Vikernes-t - a BURZUM zenésze felfüggesztett börtönbüntetést kapott
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás