Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Gene Simmons: "A rockzene végleg halott"


2014-09-05

A KISS basszusgitáros-vokalistája saját fiának, Nick-nek adott interjút az Esquire.com oldalon. Gene az alábbi tanácsokat adja azoknak a zsenészeknek, akik sikeresek akarnak lenni:

Facebook Twitter Google LinkedIn Reddit Pinterest Email

"Ne hagyj fel a rendes munkáddal - asszem ez egy jó tanács. Amikor még én is feltörekvőben voltam, nem volt szó semmilyen megmászhatatlan hegyről. Ahogy szereztél egy lemezkiadót magad mellé, meg is lett a támogatásod mindenre; még a turnézás tekintetében is. Egy egész ipar állt mögéd azzal a céllal, hogy felnevelje, támogassa és segítse útján a következő Beatles-t, Rolling Stones, Prince-et, Hendrix-et. Jelenleg is vannak lemezkiadók; de ők csak a popot, a rapet és a country-t nyomatják a végletekig. A zeneszerzők számára azonban - az igazi tehetségek, tehát a rock-, a soul- és a blues-zenészek - halott ügy az egész.

"A rockzene végleg halott.

"Nagyon szomorú vagyok, hogy a következő 15 éves srác, aki valahol egy Saint Paul-beli garázsban bedugja Marshall gitárját a 220-ba, közel sem áll ahhoz a lehetőséghez, amit én kaptam annak idején. Enyhén szólva bármit is tesz, csúnyán el fog bukni. Erre többé már nincs ipar. És hogy ki a felelős? Mindig is, minden generáció során az érdeklődés változó hulláma, a zenei ízlés. Persze mindezt okolni butaság. Mindig is izgalmas volt várni, mi lesz a következő trend... Viszont most van valami más is: A rock halála nem volt természetes halál. A rock nem öregkora miatt halt meg. Meggyilkolták. Az igazi gyilkos a 15 éves srác közvetlen szomszédja, talán épp az ő barátja. Sőt, akár az egyik bandatársa, akivel éppen zenélget. Tragédia, hogy észre sem veszik, hogy pontosan ők gyilkolják meg a zenét; azokat az előadókat, akiket szeretnek. Annak idején sorra tántek fel a különböző zsenik, most már nem fognak, mivel szinte képtelenség megélni a zenélésből és a zeneszerzéből. Senki nem fog neked fizetni ezért.

"A tömegek végképp nem úgy tekintenek a fájl-megosztásra és a letöltésre, mint bűncselekmény vagy lopás, mivel mindig is marad egy újabb másolat az anyagból. De nem is ez a másolat okozza a problémát, hanem egy másik példány, amihez valaki fizetés nélkül jutott hozzá. Az a gond, hogy senki nem fogja neked kifizetni azt a 10,000 munkaórát, amit beleöltél az anyag elkészítésébe. Csak elképzelni tudom azt a frusztrációt, amit akkor érzel, amikor rájössz, hogy nem becsüli annyira a munkád, hogy fizessen is érte.

"Nagyon szomorú az új bandák helyzete; részvétem nekik. Nincs semmi esélyük... Ha mondjuk te éppen gitározol, szinte lehetetlen szituációba keveredtél. Jobb, ha inkább egyáltalán nem is tanulsz meg zenélni, sem dalokat írni, hanem csak elénekelgetsz magadnak a zuhany alatt, vagy jelentkezel az 'X-faktorba'. Persze nem akarom bántani a tehetségkutató műsorokat vagy a pop-énekeseket, de hol van a következő Bob Dylan? Hol van a következő Beatles? Hol vannak a dalszerzők? Hol vannak az alkotók? Közülük nagyon sokan most a színfalak mögött dolgoznak; pop-előadókat támogatnak, és nekik írják a dalokat".

Simmons korábban is azt erősítette meg, hogy az illegális zeneletöltés és fájl-megosztás okolható az ipar pusztulásáért: "A lemezkiadók teljes káoszban vannak; és a letöltés is tiszta zűrzavar. A rókákat elvezették a tyúkólig, az emberek meg csak csodálkoznak, miért fogyatkoztak meg ennyire a csirkék. Hát megmondom: azért, mert megengedtétek a kölykeiteknek, hogy ingyen ellopják a dolgokat - így a lemezkiadók haldoklanak; az új bandáknak pedig még esélyük sincs az életre. Pedig pont nekik kéne megkapniuk a világ minden esélyét; még ha ez az 'X-Faktor't vagy az 'American Idol'-t is jelenti. Néhányan persze túlélnek, de ők nagyon kevesen vannak. Az is igaz, hogy az "ódivatú" lemezcégek kihaltak - ők voltak azok, akik rengeteget foglalkoztak veletek, és csinálták nektek a folyamatos reklámot. Ennek vége. Viszont mindez nem érinti a nagy bandákat. Nem érinti például az én megélhetésem sem. Ezer meg ezer bulit csinálunk; és ebből több pénz folyik be, mint amennyi a "harmadik világ" országaiban a költségvetés. De az egész illegális letöltős dolog valósággal árt az új bandáknak. Tudjátok, ez mit jelent: a következő Elvis vagy az új Beatles már iszonyat nehezen állna talpon manapság".

Simmons korábban a brit Metal Hammer magazinnak is beszélt az illegális letöltés ipar-romboló hatásairól: "Még mindig azt gondolom, hogy a letöltés bűncselekmény. És az a legrosszabb az egészben, hogy ezt a gyilkolást azok viszik véghez, akik szeretik a jó zenéket. Hát mi a francért nem adtok esélyt az újabb előadóknak?! Tudjátok, mennyit vesztenek a zenészek az illegális letöltések miatt? Itt milliókról van szó. Nem feltétlenül több tízmillióról, de milliókról, ez biztos".

Gene már 2010 októberében is súlyos büntetéseket követelt azok fejére, akiket illegális letöltésen kapnak. Egy Cannes-i konceferencián az alábbiakat mondta: "Bizonyosodjatok meg róla, hogy a brand-etek le van védve. Bizonyosodjatok meg róla, hogy nem tudnak "betörni" hozzátok. Fontoljátok meg a pereskedést is - pereljetek be mindenkit! Vegyétek az autóikat, az otthonaikat. Senkit nem hagyjatok túllépni a határon.
A zeneipar elaludt a kormány mögött. Senki nem elég tökös, hogy beperelje a pattanásos fejű egyetemista kölyköket, akik megállás nélkül töltik a dolgokat. Nekik köszönhetően több százezer ember maradt munka nélkül. Nem létezik többé zeneipar
".


Gene Simmons:
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás