Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

EVERGREY - itt az újabb videoklip a 'The Storm Within' albumról: 'The Impossible'!


2016-09-29

Tom S. Englund és bandája, az Evergrey karrierjének legerősebb albumával ünnepli meg fennállásának 20. évfordulóját.

Nemrégiben még a feloszlás szélén állt Svédország egyik legeredetibb metal bandája, az Evergrey. Tom S. Englund-nak, a zenekar állandó frontemberének azonban 2014-ben sikerült újra inspirációt merítenie.

Az Evergrey 2010-es szétszéledése és a 2011-es 'Glorious Collision' albumának megjelenése után, illetve úgy általában a hanyatló zeneipar nehézségei okán, Englund úgy érezte, eljött az idő bedobni a törölközőt. A sors azonban máshogy alakította a dolgokat: a zenekar egykori tagjai akaratlanul is ismét a frontember mellé csapódtak, folyamatosan támogatván és bátorítván őt a banda folytatásában. Ennek végeredménye lett az Evergrey 16 éves története során megírt legeredetibb és legprogresszívabb album, a 'Hymns For The Broken', ami 2014. szeptember 26-án került a boltokba, az AFM Records jóvoltából. Ekkor már érezhető volt, hogy ezúttal nem lesz leállás: néhány nagyszabású világkörüli turnét követően a banda most egy újabb mesterművet jelentett be, 'The Storm Within' címen.

"Onnantól kezdve, hogy korábban még szándékunkban sem állt új albumot készíteni, eljutottunk odáig, hogy a világ összes inspirációjával felvértezve felvettük a 'Hymns For The Broken'-t" - közölte Englund. "Most pedig már itt is van az újabb lemez, a 'The Storm Within', ami szintén egy rendkívül erős anyag - egyetlen töltelék dal sincs rajta - az ilyesmi nem a mi asztalunk. Sőt, szerintem az inspiráció ezúttal is magáért beszél...".

Az Evergrey dalszövegei mindig is kiválóan alkalmazkodtak a banda zenéjének intenzitásához és mélységéhez - ez alól pedig a 'The Storm Within' koncepciója sem kivétel. Az új lemez történetét Englund konkrétan az Evergrey munkásságának legkiforrottabb koncepciójaként írja le. Amiről szó van: szeretni, majd elveszteni valakit; összeszedni magad, felállni és továbblépni. A frontember ennél is továbbmegy: szerinte a 'The Storm Within' az Evergrey "szerelmes albuma" - de persze zenei tekintetben inkább egy "prog-metal attakra" kell számítani.

"A dalszövegek - mint mindig - ezúttal is életem eseményeit elevenítik fel. Miközben készült az album, rengeteg összeomlott kapcsolatnak voltam tanúja: az emberek folyamatosan elvesztik partnereiket, szeretteiket; vagy épp gyászolnak valaki hozzájuk közel állót. A 'The Storm Within' egyfajta identitás-keresés: próbálod teljessé tenni önmagad, de közben belül félig üres vagy... Ezeket a sztorikat képzeltem tehát most bele egy csillagközi világba".

Az album egy 'Distance' című számmal indul (ami egyben az első videoklipes single-dal); ezt követi a zenei és lírai tekintetben is kábító hatású 'Passing Through', ami minden bizonnyal nagy közönség-kedvenccé fog válni. Ezek mellett olyan tételek találhatók még az albumon, mint a 'My Allied Ocean', ami az Evergrey eddigi talán legagresszívabb dala; vagy az epikus címadó nóta, ami a legendás Rush zenekar hagyományait követi. Mindemellett egy 'In Orbit' című szám is található a korongon: ebben pedig nem más, mint a Nightwish énekesnője, Floor Jansen jutott vendégszerephez. Ekapcsán Englund így nyilatkozott: "Valójában ezesetben feleségem (Carina Englund) gondolkodott helyettem. Floor személyes jóbarátunk, és nem mellesleg megszállott Evergrey-rajongó. Egyik nap ő és a feleségem épp borozgattak, amikor szóba jött a téma. Mondanom sem kell, hogy egyből elvállalta a szereplést... Az 'In Orbit' egyébként is egy igazán erős nóta; így szinte magától értetődő lenne, hogy ezt kéne megtennünk első single-dalnak, de később mégis úgy döntöttünk, hogy másfajta benyomással indítjuk a promóciót. Persze hülyeség lett volna nem megfilmesíteni ezt a dalt; és mivel Floor is ezt akarta, mindenképpen szánnunk kellett időt erre is!".

Persze Tom feleségét, Carinát ezúttal is titkos fegyverként vették be: hasonlóan a banda eddigi összes albumához, a frontember neje most is hozzájárult vokáljával egy dalhoz ('The Paradox Of The Flame'), amihez szintén videoklip készült. A 'The Storm Within'-ről tehát egyszerre három kisfilmet forgatott a banda; méghozzá a magasan elismert rendező, Patric Ullaeus segítségével. A klipek az album megjelenését megelőző hetekben láttak napvilágot - elsőként a 'Distance' jelent meg (július 28-án), később pedig a 'The Paradox Of The Flame'-et mutatták be (augusztus 18-án). Szeptember elején megjelent a 'Passing Through' hivatalos szöveges videója is.

A szeptember 9-én, az AFM jóvoltából megjelent 'The Storm Within' nem mellesleg a zenekar fennállásának 20. évfordulóját fémjelzi. Erről Englund így beszélt: "Egyetlen célom volt annak idején, amiko megalapítottam a bandát: azzal, hogy elkészítek 10 albumot, beteljesül az életem. Sosem gondoltam volna, hogy ez egyszer valóban el is fogom érni. Ez egyszerűen csodálatos! Amikor feldogtam, hogy 20 év alatt 10 albumot hoztunk össze, teljesen elképedtem. Sőtmitöbb, büszkén kijelenthetem, hogy ezen tíz lemez közül egyetlen olyan sincs, amilyekre ne mondtam volna azt, hogy - az adott időben - az a legjobb, amit valaha is csináltunk. És ugyanez igaz minden dalunkra, minden egyes szólamra; mindenre... Képtelenek vagyunk bármit is félvállról venni".

A 'The Storm Within' dallistája így néz ki:

01. Distance
02. Passing Trough
03. Someday
04. Astray
05. The Impossible
06. My Allied Ocean
07. In Orbit (feat. Floor Jansen)
08. The Lonely Monarch
09. The Paradox Of The Flame
10. Disconnect
11. The Storm Within

Az album megrendelhető - ehhez lentebb látható az első kedvcsináló:

A lemez megjelenését követően bemutatták a 'The Impossible' című szám hivatalos klipjét is. Íme a friss premier:

Tom S. Englund frontembert a bandában az alábbi felállás kíséri: Henrik Danhage gitáros és Jonas Ekdahl dobos (akik 2010-ben léptek ki a zenekarból, de 2014-ben visszatértek). Mellettük basszusgitáron Johan Niemann; billenyűkön pedig Rikard Zander zenél.


EVERGREY - itt az újabb videoklip a 'The Storm Within' albumról: 'The Impossible'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás