Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Május végén rendeznek koncertet Pat Torpey emlékére


2018-03-04

Pat Torpey rock-legenda, a Mr. Big néhai dobosa február 7-én, szerdán hunyt el, 64 éves korában, hosszan tartó, Parkinson-kórral való küzdelem után.

Habár Torpey halálát hivatalosan is megerősítették; a család, a banda és a menedzsment egyelőre nem közölt részleteket a történtek kapcsán.

A Mr. Big zenekar most bejelentette, hogy 2018. május 23-án, szerdán rendeznek emlék-koncertet, megünnepelvén Torpey életét és munkásságát. A kaliforniai Agoura Hills-beli Canyon klubban megrendezendő, Mr. Big And Friends: Celebrating The Life Of Pat Torpey elnevezésű eseményen színpadra állnak a banda élő tagjai, valamint a neves girátvirtuóz, Richie Kotzen is, aki 1999 és 2002 között volt tagja a Mr. Big-nek. Mellettük több hírek vendég, és egy all-star zenekar is fellép a tribute-koncerten (hamarosan közzéteszik a részleteket...

Pat Torpey-nál 2014 nyarán Parkinson-kórt diagnosztizáltak; egyúttal nyilvánvalóvá vált, hogy a zenész nem lesz képes arra, hogy végigdobolja a csapat aktuális turnéját. A zenekar ezért 2014 őszén cseredobost ültetett Torpey helyére, Matt Starr személyében. [A Parkinson-kór vagy más néven reszkető bénulás (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegség gyógyíthatatlan, de különböző gyógyászati kezelések és sebészi beavatkozások enyhíthetik a kór tüneteit.]

Torpey ettől függetlenül "dob-producerként" lett feltűntetve a Mr. Big aktuális, 'Defying Gravity' című albumán, ami 2017 nyarán jelent meg. A lemez promóciós turnéjának keretében több alkalommal is színpadra állt a bandával, de ekkorra már Starr lett a csapat elsőszámú dobosa.

Az 1988-ban alakult, majd 2002-ben feloszlott Mr. Big alapítóit valószínűleg nem kell bemutatni a virtuóz zene kedvelőinek, mivel mind a négy tag közismerten kiemelkedő tudású zenész. Billy Sheehan már jó ideje a basszusgitárosok királyának számít: káprázatos szólókat produkál, emellett pedig úgy tudja kísérni társait, ahogy nem sokan. Nem véletlen, hogy Sheehan több világsztár mellett is megfordult: zenélt David Lee Roth és Steve Vai csapatában is. A 2010-ben hazánkban is fellépő gitárhős, Paul Gilbert ugyancsak lehengerlő zenész. Stílusa egyedülálló: a finom dallamoktól kezdve a legnyakatekertebb szólókig mindent képes eljátszani, ráadásul énekesként is becsülettel megállja a helyét. Persze a másik két tag sem kispályás: Eric Martin énekes és Pat Torpey dobos simán felveszi a versenyt Sheehan-nel és Gilbert-tel, együtt pedig olyan csapatot alkottak, melynek előadásait egyszerűen muszáj látni is hallani.

A Mr. Big eddigi pályafutása során számos klasszikus slágert ajándékozott a világnak - legyen szó balladákról, heavy metal- vagy blues-rock himnuszokról. Legismertebb dalai közt említhető az 'Alive And Kicking', a 'Just Take My Heart' és a világ egyik legnagyobb valahavolt rock-slágere, a 'To Be With You' (ami 1991-ben 15 országban trónolt a toplisták élén; a bandának pedig nemzetközi hírnevet és töbszörös platina-státuszt eredményezett).

Torpey halála kapcsán Mr. Big-beli bandatársa, Billy Sheehan a következőket közölte: "Sajnálom, hogy nekem kell ezeket a szomorú híreket közölnöm. Pat Torpey több mint 30 éven keresztül az egyik legközelebbi barátom volt. Tegnap (február 7-én) elhunyt, a Parkinson-kórból komplikációi következtében. Pat volt az egyik legnagyszerűbb emberi lény, akivel valaha is megismerkedhettem és együtt dolgozhattam. Itt, a Mr. Big-ben mindannyian mérhetetlen tisztelettel és csodálattal tekintettünk rá. Pat-et mindenki szerette, aki bárhol, bármikor találkozott vele - és ez kölcsönös volt. Arról nem is beszélve, hogy ő volt a világ egyik valaha létező legkiválóbb dobosa. Arra kérünk titeket, hogy imádkozzatok most kedves feleségéért és fiáért... Szeretünk Téged, Pat. Jobb hellyé tetted számunkra a világot. Hiányozni fogsz nagyon. Sosem felejtünk el. Nyugodj békében, testvérem".

Karrierje során Torpey több különböző projektben is megfordult a Mr. Big-en kívül; illetve számtalanszor fellépett saját dob-kurzusa keretében, a világ minden táján (szponzora a Tama volt). Pat emellett szerepelt a legendás Montrose zenekar újjáalakult felállásában, és turnézott Richie Kotzen bandájával is. Továbbá a The Knack, Johnny Hiland, Paul Gilbert, Akira Takasaki, az Impellitteri, Jeff Paris, Ted Nugent és a Stream egyes albumain is ő dobolt.

A zenésztársak részvétnyilvánításait a Blabbermouth magazin gyűjtötte össze.


Május végén rendeznek koncertet Pat Torpey emlékére
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás